Збогатете ја зимницата со кисел лук

Збогатете ја зимницата со кисел лук

Збогатете ја зимницата со кисел лук.

Состојки:

  • 1 шолја бел вински оцет
  • 1 лажичка сол
  • 1/2 лажичка шеќер
  • темјан
  • неколку зрна бибер
  • излупени чешниња лук

Начин на подготовка:

  1. Во помал сад загрејте оцет, шеќер и сол, па оставете да зоврие, додајте зачини и уште врело прелијте преку чешнињата лук кои густо сте ги наредиле во претходно стерилизирана тегла.
  2. Теглата добро затворете ја и чувајте ја на собна температура и до два месеци.
  3. Вака скиселениот лук најдобро оди како додаток со ладни јадења, но слободно можете да му најдете и некоја друга примена.

Повеќе поврзани рецепти на Готви.Мк

Англиски погачици со чедар – ќе ги правите во секоја прилика

Полнети тиквички по најдобар рецепт

Рости од компир

Шеф салата

Дресинг за Шеф салата

Таљатели со зеленчук

Пржена банана

Pad Thai со пилешко

Еве што научивме на часовите по готвење со Фичо