Вкусно рижото – италијански начин на подготовка

Вкусно рижото – италијански начин на подготовка

Вкусно рижото – италијански начин на подготовка.

Состојки:

  • 400 гр ориз
  • 1 главица кромид
  • 100 гр путер
  • 1,5 л вода
  • 2 коцки пилешка супа
  • 2 лажички сув зачин
  • 150 мл вино
  • 1 лажичка шафран во прав
  • 50 гр рендан пармезан

Начин на подготовка:

  1. Во врела вода ставете коцки за супа и гответе пет минути. На загреан путер кратко пропржете сечкан лук и лесно динстајте, доливајќи супа.
  2. Додајте измиен ориз, кратко пропржете па динстајте, повремено заливајте со врела супа непрекинато мешајќи. Пред крајот на динстањето додајте вино, сув зачин и шафран, на крај и пармезан.

Добар апетит!

Повеќе вести на Готви.мк:

Рости од компир

Шеф салата

Дресинг за Шеф салата

Таљатели со зеленчук

Пржена банана

Pad Thai со пилешко

Еве што научивме на часовите по готвење со Фичо