Пирошки од брашно и компир полнети со сирење и кашкавал

Пирошки од брашно и компир полнети со сирење и кашкавал

Послужете ги со чаша јогурт.

Состојки:

  • 500 гр брашно
  • 1/2 квасец
  • 100 гр маргарин
  • 250 мл млеко
  • 250 гр варени компири
  • 3 жолчки
  • 150 гр пченкарно брашно
  • 150 гр рендан кашкавал
  • 100 гр сирење
  • сол
  • сув зачин
  • масло

Начин на подготовка:

  1. Изгмечете зготвени компири, додајте маргарин и жолчки, зачинете по вкус и соединете. Додајте млеко и издробен квасец, па убаво разматете. Постепено додајте брашно и матете. Потоа со раце замесете глатко тесто. Оставете да нарасне 20 минути. 
  2. Тестото развлечете го и иечкајте го на ленти, полнете ги со сирење и кашкавал и затворете. Извалкајте во разматени белки, па во пченкарно брашно. Пржете во масло додека не поруменат.

Добар апетит!

Прочитај повеќе Gotvi.mk рецепти:

Брза похована даска кога ќе се најават гости

ФОТО: Традиционална македонска даска

Омилената даска за мацкање на Влатко

Брзи домашни пирошки со зденка и маслинки

Брзо мезе за ненајавени гости

Највкусни интегрални грисини

Пржени лепчиња – омилениот викенд вкус