Вкусни поховани тиквици.
Состојки:
- 2 средни тиквици
- 5 јајца
- 200 гр брашно
- 300 гр презла
- сол
- 3 дл масло за пржење
Состојки за маринирање:
- малку магдонос
- 1 чешне лук
- 1 лажица маслиново масло
- 1 лажица јаболков оцет или лимон
- прстофат сол
Начин на подготовка:
- Добро измијте ги тиквиците, исечете ги врвовите и потоа со тенок нож сечете тенки листови. Исечените тиквици посолете ги и оставете ги 15 минути да го пуштат својот сок кој треба да го исцедите.
- Разматете јајца, посолете. Тиквиците прво извалкајте ги во брашно, јајца, повторно во брашно, јајца, па во презла.
- Пржете ги на средна температура додека не поруменат од двете страни.
- Врелите тиквици премачкајте ги со маринада: измешајте исечкан магдонос, лук, оцет, масло и малку сол.
Добар апетит!
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи