Направете вкусна баклава без кори.
Состојки:
- 4 јајца
- 1 шолја остро брашно
- 2 шолји шеќер
- 1 шолја гриз
- 1 шолја масло
- 1 шолја млеко
- 2 шолји мелени ореви
- 600 мл. вода
- 2 шолји шеќер
Подготовка:
- Се прави сирупот прво, да се лади додека се пече колачот. Се мешаат вода и шеќер, се зовриваат и по неколку минути варење, се тргаат од оган.
- Се загрева рерна на 180 степени.
- Се матат јајца со шеќер, се додаваат сите суви состојки, па влажните и се мати со жица.
- Се става во тепсија смесата, која е намастена и со брашно.
- Се пече околу 35 минути.
- Се полива потоа со оладениот сируп, додека колачот е врел.
- Се лади малку, се става во фриидер да се долади и се сече и служи.
Добар апетит 🙂
Прочитај повеќе Gotvi.mk вести:
Диета со која ќе се ослободите од дебелите бутови, широки колкови и салото на стомакот
Диета која се држи 7 дена со вашата омилена храна