Вкусно јадење за деновите на пост.
Состојки:
- 150 гр варен ориз
- 1 поголем компир
- 1 главица кромид
- 4 чешниња лук
- 3 лажици мелени пченични снегулки
- 3 лажици мелен сусам
- 3 лажици мелени семки од сончоглед
- 3 лажици мелено ленено семе
- црвена пипер
- презла
- сол
- бибер
- оригано
- мајчина душица
Начин на подготовка:
- Во зготвениот ориз додајте компири, мелен кромид и лук. Додајте мелени пченични снегулки, мелен сусам, мелен сончоглед, ленено семе. Додајте пипер, сол, бибер, малку оригано и мајчина душица.
- Добро изедначете и правете плескавици, па провлечете ги низ презла. Печете во рерна на 200 степени околу 30 минути или пржете ги во масло.
Добар апетит!
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди