Полнет патлиџан: Совршен ручек за посните денови

Полнет патлиџан: Совршен ручек за посните денови

Вкусно посно јадење…

Состојки:

  • 1 праз
  • 1 кромид
  • 3-4 патлиџани
  • 100 гр ориз
  • маслиново масло
  • 50 гр суво грозје
  • 200 мл топла вода
  • сол
  • бибер
  • 6 лажици доматно пире

Начин на подготовка:

  1. Исечкајте патлиџани на половина, извадете ја средината, намачајте со масло и ставете во рерна нс 200 степени – 20 минути.

     

  2. Кромидот и празот издинстајте ги, додајте исечкано месо од патлиџан, динстајте 15 минути. Ставете суво грозје, ориз, посолете, побиберете и налијте со вода. Гответе 20 минути.

     

  3. Извадете го патлиџанот од рерна, наполнете со фил, ставете преку доматното пире и запечете во рерна 20 минути на 200 степени.

Добар апетит!

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Иги“:

Повеќе рецепти на Готви.мк:

ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид

Ремек дело во кујната: Леб од банана

Тазе домашен леб

ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси

Домашниот леб на мајче Вера

Полнет запечен леб

ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече

За секоја прослава – Тигар торта

ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот

Вистинска уметност: Рецепт за солена торта

Црно бела торта

singlepost_text