Предлог за посен ручек.
Состојки:
- 1 главица зелка од 1 кг
- 1 компир
- 2 моркови
- малку корен целер
- 1 веза млад кромид
- 1 чешне лук
- 1 зелена пиперка, може и лута
- 200 мл готвен домат или 1 кг свеж
- 1 лажица брашно
- 1 лажица домашен ајвар
- 1 лажичка зачинска пипер
- сув зачин
- сол
- маслиново масло
- листови магдонос
Начин на подготовка:
- Зелката исечкајте ја на коцки, па половина наредете во тенџере, ставете исечкани компири, моркови, коцки и листови целер, млад кромид и зелена пиперка. Ставете до половина од тенџерето вода, поклопете, гответе на тивок оган. Пред крај ставете готвен домат.
- Во тава загрејте масло, додајте брашно, па малку пропржете. Потоа додајте зачинска пипер и ајвар. Се лесно измешајте. На крај посолете и додајте сечкан магдонос.
Добар апетит!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана
ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот