Ирски домашен леб со сода бикарбона

Ирски домашен леб со сода бикарбона

Направете домашен ирски леб за само 30 минути!

Состојки:

  • 500 гр брашно
  • 1 лажичка сол
  • 1 лажичка сода бикарбона
  • 350 мл млеко
  • 2 лажици сок од лимон

Начин на подготовка:

  1. Загрејте ја рерната на 200 степени.
  2. Измешајте млеко и сок од лимон и оставете да отстои пет минути.
  3. Измешајте брашно, сол, сода бикарбона, а потоа додајте ја мешавината од лимон и млеко. Не додавајте сè одеднаш, количината течност зависи од брашното кое го користите. Би требало да добиете леплива топка тесто.
  4. Замесете глатко тесто, по потреба додајте брашно. Префрлете во сад за печење и печете 20 минуи до половина час.

Добар апетит!

Повеќе ресепти на Готви.мк:

Брз појадок со туна салата

ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна

ВИДЕО: Домашен рецепт за паштета од туна која се прави за 3 минути

Туна салата со фетучини

Туна салата

Брзо посно предјадење за целото семејство

singlepost_text