Направете домашен ирски леб за само 30 минути!
Состојки:
- 500 гр брашно
- 1 лажичка сол
- 1 лажичка сода бикарбона
- 350 мл млеко
- 2 лажици сок од лимон
Начин на подготовка:
- Загрејте ја рерната на 200 степени.
- Измешајте млеко и сок од лимон и оставете да отстои пет минути.
- Измешајте брашно, сол, сода бикарбона, а потоа додајте ја мешавината од лимон и млеко. Не додавајте сè одеднаш, количината течност зависи од брашното кое го користите. Би требало да добиете леплива топка тесто.
- Замесете глатко тесто, по потреба додајте брашно. Префрлете во сад за печење и печете 20 минуи до половина час.
Добар апетит!
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна
ВИДЕО: Домашен рецепт за паштета од туна која се прави за 3 минути