Едноставно за подготовка, а многу вкусно јадење!
Состојки:
- 2 парчиња свинско филе
- 2 дуњи
- 1 лажица масло
- 1 гранче рузмарин
- 3 лажички ракија од дуњи (по желба)
- малку бел вински оцет
- 2 чешниња лук
- 20 гр путер
- сол
- бибер
Начин на подготовка:
- Месото измијте го и исушете го, па посолете и побиберете. Во тава на силен оган загрејте масло, па пржете го филето 2-3 минути, убаво да порумени од сите страни.
- Префрлете во огноотпорен сад, додајте сечкани дуњи, рузмарин, ракија, вински оцет, изгмечен лук и путер.
- Добро измешајте, па ставете во загреана рерна на 200 степени да се пече 15-20 минути.
Добар апетит!
ВИДЕО: Како да направите крцкави компири на шведски начин
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна