Стар рецепт за леб без квасец: Доволно е само едно парче да бидете сити

Стар рецепт за леб без квасец: Доволно е само едно парче да бидете сити

Стар рецепт за леб без квасец…

Состојки:

  • 250 гр спелтино брашно
  • 250 гр бело брашно
  • 10 гр прашок за печиво
  • 1 лажичка сол
  • 300-450 мл топла вода
  • 20 мл масло

Начин на подготовка:

  1. Измешајте спелтино и бело брашно, прашок за печиво и сол. Додајте масло и постепено додавајте топла вода. Направете смеса, мешајќи.

     

  2. Покријте го тестото и оставете да отстои 2-4 часа. Премесете кратко, ставете во намастен калап и печете во ладна рерна покриено на 250 степени.

     

  3. Потоа извадете го капакот и печете уште 15 минути ан 200 степени. Извадете го лебот од калапот и изладете.

Добар апетит!

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Иги“:

Повеќе на Готви.мк:

ВИДЕО: Како да направите крцкави компири на шведски начин

Ќофтиња во доматен сос

ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна

Домашни ќофтиња

Ќофтиња од тиквица

ВИДЕО: Како да приготвите палачинки од компири

Најдобар рецепт за домашно ќофте

singlepost_text