Ако сакате пројара додајте во неа пармезан и сланина и ќе добиете уште повкусна од класичната.
Состојки:
- 2 јајца
- 200 гр брашно
- 100 гр пченкарно брашно
- 200 мл млеко или јогурт
- 80-100 мл масло
- сол
- 100 гр сланина или шунка
- 2 лажици пармезан
- 1 лажичка прашок за печиво
Начин на подготовка:
- Вклучете ја рерната да се загрее на 200 степени. Во чинија разматете јајца, сол, масло, млеко.
- Додајте просеано брашно и прашок за печиво. Состојките соединете ги и додајте ситно сечкана сланина.
- Намастете тепсија со пречник од 24 см и посипете со брашно, па излејте ја разматената смеса.
- Печете на 200 степени околу 40 минути. Треба да фати кора.
- Печената пројара – пита прекријте ја со фолија или крпа и оставете да се излади.
Добар апетит!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Cooking“:
ВИДЕО: Како да направите крцкави компири на шведски начин
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна