За месото да биде што повкусно, важно е да отстои во добра маринада.Додека е во маринада, месото ги ослободува своите сокови кои притоа во најголема мера ги содржат мирисите карактеристични за месо, а во исто време месото ги прима мирисите на самата маринада.
Еве како да подготвите добра маринада за јунешко, пилешко или дивеч.
Состојки:
- 1/4 л бело вино
- 1/4 л вински оцет
- 2 лажици шеќер
- 10 зрна бибер
- 50 гр исечкан целер
- 100 гр исечкан магдонос
- 100 гр исечкан морков
- 1 главица кромид исечкан на парчиња
- ситно сечкан лук
- 1 л вода
Начин на подготовка:
- Измешајте вода, вино и оцет. Додајте исечкан зеленчук и зачинете. Кратко згответе и оставете да се излади. Оваа количина е доволна за 3 кг месо, па доколку подготвувате помалку, рамномерно намалете ја количината состојки.
Прочитај повеќе на Gotvi.mk:
Диета со која ќе се ослободите од дебелите бутови, широки колкови и салото на стомакот
Диета која се држи 7 дена со вашата омилена храна
Рецепт за облоги од ѓумбир кои го топат салото на стомакот
10 „убијци“ на вишокот калории
Ако појадувате ќе ослабете и ќе го забрзате метаболизмот – Еве како
Како да ослабете според хороскопскиот знак?
Хороскопските знаци и храната – што треба да јадете, а која храна да ја избегнувате