Посна сарма – Традиционално јадење за Бадник

Посна сарма – Традиционално јадење за Бадник

Направете вкусна посна сарма – традиционално јадење за големиот празник Бадник.

Состојки:

  • 1 главица кисела зелка
  • 1 шолја ориз
  • 1 кромид
  • 1 морков
  • 1 домат
  • 1 шолја масло
  • бибер и сол

Подготовка:

  1. Се мие убаво оризот.
  2. Се сече ситно кромидот и се запржува на масло, заедно со лупениот и сечен морков и со сечениот домат, па се става оризот и зачини.
  3. Се пржи со мешање околу 7-8 минути.
  4. Се става врела вода да ја покрие смесата и се вари додека ја впијат состојките водата.
  5. Се двојат листови кисела зелка, се става по 1-2 лажици од филот и се витка сарма.
  6. Се редат во тава, се става масло и вода и се пече во рерна додека не поруменат и не испари водата целосно.

🙂

Прочитај повеќе Gotvi.mk вести:

Диета со која ќе се ослободите од дебелите бутови, широки колкови и салото на стомакот

Диета која се држи 7 дена со вашата омилена храна

Рецепт за облоги од ѓумбир кои го топат салото на стомакот

10 „убијци“ на вишокот калории

Ако појадувате ќе ослабете и ќе го забрзате метаболизмот – Еве како

Како да ослабете според хороскопскиот знак?