На големиот празник Бадник кога цело семејство седи дома и традиционално се собира на трпеза, се меси погача со паричка.
Се смета дека оној на кому ќе му се падне паричката ќе има среќна, весела и бериќетна година со многу успех.
Паричката секогаш се става во фолија, а потоа во месената погача, која се крши и се дели за време на Бадниковата вечера.
Важно правило кое мора да го знаете е дека секогаш парчето од погачата наменето за вас, мора да го изедете цело.
Исто така, паричката не се чува во паричник како што многумина прават, туку се чува до икона во текот на целата година.
Прочитај повеќе на Gotvi.mk:
Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула
Малиџано – одличен домашен рецепт
Зеленчукова ужинка за на работа