Зелката подготвена на овој начин одлично оди со месо…
Состојки:
- 1 средна главица зелка, околу 1 кг
- 3-4 парчиња млад кромид или 150 гр праз
- 1 лажица рен од тегла или изрендан свеж
- 2 лажици мајонез
- 1 лажичка сол
- 2 лажички шеќер
- сок од 1/2 лимон или 1 лажица оцет
Начин на подготовка:
- Зелката изрендајте ја, посолете со половина лажичка сол и оставете да пушти вода, па исцедете. Измешајте со останатите состојки, кромидот исечкајте го заедно со зелениот дел. Може да се додаде малку лук и сенф по желба.
Добар апетит!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Шерпица“:
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот