Ако посакавте нешто слатко за време на пост, имаме предлог. Вкусни чоколадни топчиња.
Состојки:
- 120 гр урми
- 80 гр кокосова павлака/крем
- 200 гр зготвена и исчистена леблебија
- 100 гр лешници
- 100 гр темно чоколадо
- 4 лажици кокосово масло
- 3-4 лажици сируп од урми
Начин на подготовка:
- Чоколадото растопете го на слаб оган. Урмите добро исцедете ги и ставетет ги во блендер. Додајте кокосов крем, леблебија, иситнети лешници, кокосово масло и сируп од урми. Мешајте додека убаво не се поврзе. По потреба уште засладете. Смесата ставете ја во сад и оставете да стегне во фрижидер преку ноќ.
- Наутро обликувајте топчиња и потопете ги во чоколадо или какао во прав. Топчињата чувајте ги во фрижидер.
Уживајте!