Италијански сос од домати: Идеален за паста, како прелив или со месо – ќе го обожавате

Италијански сос од домати: Идеален за паста, како прелив или со месо – ќе го обожавате

Зимница која совршено се сложува со сѐ!

Состојки:

  • 5 кг домати
  • 2 чешниња лук
  • 2 моркови
  • 2 главици кромид
  • 1 поголем целер
  • магдонос
  • мајчина душица
  • маслиново масло
  • сол
  • конзерванс

Начин на подготовка:

  1. Исчистете ги доматите и исечкајте ги на половини, исчистете ги и исечкајте ги морковите, целерот и кромидот и сѐ ставете во сад. Додаје иситнет лук, мајчина душица, магдонос и два часа гответе на умерен оган, полека да крчка. Потоа сѐ испасирајте и гответе уште еден час. Дури потоа додајте сол и конзерванс.

     

  2. Врелиот сос ставете го во тегли, а кога ќе се излади прелијте со маслиново масло и затворете. Чувајте на суво и ладно место.

Повеќе рецепти на Готви.мк:

ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид

Ремек дело во кујната: Леб од банана

Тазе домашен леб

ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси

Домашниот леб на мајче Вера

Полнет запечен леб

ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече

За секоја прослава – Тигар торта

ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот

Вистинска уметност: Рецепт за солена торта

Црно бела торта