Во рамки на 5. Недела на италијанската кујна на тема: „Искуства и вкусови од италијанските територии, 200 години од раѓањето на Пелегрино Артузи“, Gotvi.mk се приклучува преку објава на вкусни рецепти и специјалитети од неодоливата италијанска кујна.
Неделата на италијанската кујна е организирана од ИТА-Оддел за економска соработка при Амбасадата на Република Италија, со цел промоцијата на италијанската кујна и гастрономска традиција.
Погледнете како да го подготвите овој специјалитет и уживајте во прекрасниот вкус 🙂
Состојки за ронливото тесто за 4 лица:
- 150 гр путер
- 100 гр шеќер
- 40 гр јајца
- 220 гр брашно
- 40 гр какао
Состојки за панакота од лешник:
- 350 мл течна павлака
- 100 гр паста од лешник
- 90 хр шеќер
- 8 гр желатин
- 40 гр вода
Состојки за желатин од Cassis:
- 150 гр Cassis
- 7,5 гр растителен желатин
Начин на подготовка:
- Со миксер се мешаат брашното и какаото со ладниот путер (10°) на коцки, потоа се додава шеќерот и на крај јајцето се додава постепено. Тестото се остава да отстои во фрижидер 2 часа. Потоа се поминува тестото низ широко сито за да се добие зрнест ефект.
- Ладното тесто (од фрижидер) се пече во рерна на 165° околу 14 минути.
- Павлаката се загрева, ѝ се додаваат шеќерот и пастата од лешник. Желатинот се потопува во вода. според упатството. Кога смесата од павлака ќе достигне температура од 70°, се додава исцедениот желатин.
- Со смесата се полни силиконски калап во форма на сфери и се замрзнува. Кога сферите ќе бидат сосема стврднати, во лонче се ставаат ликерот и растителниот желатин, се доведуваат до вриење и со таа смеса се преливаат претходно подготвените сфери.
- Десертот се склопува така што на чинијата со лажица се става малку изронето тесто а околу него се редат 5 сфери од панакота.
На здравје!