Пробајте вистински гурмански специјалитет!
Состојки:
- 2 плескавици со кромид
- 100 гр кашкавал, на листови
- 200 гр кисела павлака
- 200 мл млеко или јогурт
- 2 тиквици
- 3-4 јајца
- масло
- сол
- 1 морков
- малку презла и брашно
Начин на подготовка:
- Тиквиците излупете ги и исечкајте ги на листови и посолете. Оставете да отстојат 20 минути, па исцедете. Поховајте во брашно, јајца, презла и пржете.
- Во јајцата што ви останале додајте уште едно јајце, ставете павлака, млеко и јогурт и измешајте. Тепсиајта за мусака намастете ја, на дно наредете ред тиквици, па премачкајте малку павлака и јајца, ставете една плескавица, па кашкавал.
- Потоа павлака, плескавица и се останато додека не го потрошите материјалот. Завршете со тиквици и прелијте со павлака. Печете на 200-220 степени околу еден час.
Добар апетит!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна
ВИДЕО: Домашен рецепт за паштета од туна која се прави за 3 минути