Идеален додаток во сите јадења…
Состојки:
- 3 кг зелка
- 2 кг жолти или зелени пиперки
- 2 кг мали краставички
- 1 кг морков
- 2 кг зелени домати
- кесичка винобран
- 100 гр сол
- 150 гр шеќер
- 1 л алкохолен оцет
Начин на подготовка:
- Зелката изрендајте ја, а останатиот зеленчук исечкајте го на кругови, сѐ измеајте и прелијте со смеса од оцет, сол, шеќер, винобран и оставете да отстои 12 часа со повремено мешање. Ставете во тегли. Се отвара после најмалку 7 дена.
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи