Мек и неодолив колач…
Состојки:
- 5 јајца
- 6 лажици гриз
- 3 лажици мелени плазма бисквити
- 100 гр суво грозје
- 200 гр праски
- кора од лимон
- 1 л млеко
- шеќер по желба
Начин на подготовка:
- Разматете јајца со 5 лажици шеќер, додајте гриз, плазма, кора од лимон, суво грозје и изедначете. Плехот намастете го со масло и посипете со брашно па ставете го разматеното тесто и преку распоредете сечкани праски.
- Печете на 200 степени околу 40 минути. Млекото згответе го, додајте шеќер по желба, може и ванилин шеќер, па кога кохот ќе се испече, полека преливајте два пати убаво да впие.
Уживајте!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи