Пилешко со кикиритки и зачини – Повеќе од деликатес за 30 минути

Пилешко со кикиритки и зачини – Повеќе од деликатес за 30 минути

Направете необичен рецепт, пилешко месо со кикиритки.

Состојки:

  • 2 пилешки карабатаци
  • 100 гр. кикиритки
  • 1 лажиче кари
  • 1 лажиче ѓумбир во прав
  • 2 млади кромитчиња
  • 1 младо лукче
  • 2 лажици маслиново масло
  • сол и бибер

Подготовка:

  1. Потребна ви е длабока тава со капак.
  2. Се мелат крупно кикиритките или се сечат со нож.
  3. Се ставаат сите зачини во нив, кари, сол, бибер и ѓумбир.
  4. Ставете маслиново масло со мала шолја вода и измешајте.
  5. Се става сол и бибер на месото, се запекува од сите страни на тава со масло.
  6. Потоа се намалува температурата, се ставаат ситно сечени млад лук и кромид и кикиритките со зачини.
  7. По желба ако јадете луто ставете и пиперка.
  8. Се става капак и се динста месото 30 минути или додека не омекне по ваш вкус.

Повеќе вести на Готви.мк:

Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици

Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво

ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир

Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи

Полнет ананас со ориз и пилешко

Полнети печурки по најдобар рецепт

singlepost_text