Вкусна пита која можете да ја направите за доручек или вечера.
Состојки за тесто:
- 550 гр брашно
- 200 мл топло млеко
- 200 мл топла вода
- 10 гр сув квасец
- 60 мл масло
- 1 лажичка шеќер
- 1 лажица сол
Состојки за фил:
- 300 гр мелено месо
- 1 голем праз
- сув зачин
- сол
- бибер
- масло
Начин на подготовка:
- Активирајте го квасецот, потоа додајте ги сите состојки за тесто и замесете глатко тесто. Оставете да нарасне.
- Состојките за фил пропржете ги. Тестото развлечете го во круг, потоа ставете фил секаде. Затворете од сите страни, свртете и развлечете круг со сукало.Со врвот на сукалото направете дупчиња.
- Премачкајте со разматена жолчка и павлака. Печете на 200 степени 30-35 минути.
Добар апетит!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Летина кујна“:
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи