Направете вкусен крем со павлака и јагоди.
Состојки:
- 6 жолчки
- 500 мл. слатка павлака
- 200 гр. шеќер
- 2 кеси ванила
- 150 гр. јагоди
- 150 мл. вода
Подготовка:
- Се матат жолчките со шеќер додека не се растопи, а павлаката се загрева на оган, но не треба да врие.
- Се додаваат полека жолчките и се мати да се добие хомогена смеса.
- Се додава и ванилата.
- Се става смесата во керамички садови и се пече во рерна на 165 степени.
- Треба да се згусне кремот и тогаш е готово.
- Се лади, а на оган се става шеќерот да се карамелизира, па се додаваат јагодите со вода и се чека да се згусне.
- На секоја чинија крем се ставаат две лажички од јагодите горе.