Подгответе го овој домашен вкусен леб – од надвор крцкав, во средината мек како пена.
Состојки:
- 400 гр брашно
- 170-180 мл млако млеко
- 20 гр свеж квасец
- 1 лажичка шеќер
- сол
Начин на подготовка:
- Брашното ставете го во чинија, во средина ставете надојден квасец со шеќер и додајте млако млеко. Замесете средно тврдо тесто и додајте сол.
- Добро обработете да биде глатко, покријте со фолија и крпа. Оставете 30 минути на собна температура. Надојденото тесто развлечете го на 2 см дебелина и свиткајте во векна.
- Помала тепсија обложете со хартија за печење и ставете тесто, малку посипете со брашно и повторно покријте и оставете 20 минути. Надојдената векна исечете ја по средина. Печете на 220 степени околу 40-50 минути.
Добар апетит!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи