Едноставно и лесно: Домашен крцкав млечен леб

Едноставно и лесно: Домашен крцкав млечен леб

Подгответе го овој домашен вкусен леб – од надвор крцкав, во средината мек како пена.

Состојки:

  • 400 гр брашно
  • 170-180 мл млако млеко
  • 20 гр свеж квасец
  • 1 лажичка шеќер
  • сол

Начин на подготовка:

  1. Брашното ставете го во чинија, во средина ставете надојден квасец со шеќер и додајте млако млеко. Замесете средно тврдо тесто и додајте сол.

     

  2. Добро обработете да биде глатко, покријте со фолија и крпа. Оставете 30 минути на собна температура. Надојденото тесто развлечете го на 2 см дебелина и свиткајте во векна.

     

  3. Помала тепсија обложете со хартија за печење и ставете тесто, малку посипете со брашно и повторно покријте и оставете 20 минути. Надојдената векна исечете ја по средина. Печете на 220 степени околу 40-50 минути.

Добар апетит!

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:

Повеќе вести на Готви.мк:

Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици

Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво

ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир

Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи

Полнет ананас со ориз и пилешко

Полнети печурки по најдобар рецепт

singlepost_text