Сочувајте го ова вкусно овошје за зимската сезона.
Состојки:
- 950 гр зелени смокви
- 3 см корен од свеж ѓумбир
- 100 мл сок од лимон
- 500 гр шеќер за желирање
Начин на подготовка:
- Смоквите измијте ги, оставете ги да се исцедат, исчистете ги и исечкајте ги. Ѓумбирот исчистете го и исечкајте го на коцки. Измешајте смокви, ѓумбир, сок од лимон и шеќер за желирање, па оставете така еден час.
- Тенџерето со оваа смеса ставете го да се готви и притоа постојано мешајте (придржувајте се на упатството на пакувањето на шеќерто за желирање).
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи