Витаминска пилешка чорба со бамија

Витаминска пилешка чорба со бамија

Здрава чорба полна со витамини!

Состојки:

  • 500 гр пилешко месо
  • 5-6 бамија
  • 2 моркови
  • 1 мала главица кромид
  • 1 мал целер
  • цветови карфиол и брокула
  • 1 жолчка
  • 1 лажица павлака
  • сол
  • бибер
  • листови магдонос

Начин на подготовка:

  1. Половина од морковот изрендајте го, па запржете и додајте ја останатата половина сечкани моркови, месото и корен целер. Налијте вода.
  2. Бамијата ставете ја во тенџере, ставете 1/2 л вода и 1 лажица оцет и гответе 10-50 минути. Исцедете и малку измијте под ладна вода.
  3. На половина од готвењето додајте карфиол, кромид и бокула. Пред крај ставете бамија. Посолете и побиберете.
  4. Во помала чинија разматете 1 жолчка и додајте павлака да се изедначи. Додавајте полека во врелата супа и мешајте. На крај сѐ вратете во тенџере и загрејте до вриење. Додајте сечкан магдонос и чорбата е готова.

Добар апетит!

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:

Повеќе вести на Готви.мк:

Рости од компир

Шеф салата

Дресинг за Шеф салата

Таљатели со зеленчук

Пржена банана

Pad Thai со пилешко

singlepost_text