Вкусен рецепт за солена торта со зеленчук, кашкавал и салама.
Состојки:
- 2 пакувања тост леб
- 400 гр павлака Пекабела
- 400 гр мајонез
- 300-400 гр тенко сечкан кашкавал Ирко
- 400 гр тенко сечкана шунка Пекабеско
- 4 црвени пиперки
- 1-2 краставици
- 4 домати
- малку магдонос по вкус
- сол
Начин на подготовка:
- За да го приготвите филот потребно е да измешате павлака, мајонез, сечкан магдонос и да посолите по вкус. Краставиците и пиперките ситно исечкајте ги, а доматите исечкајте ги на кругови.
- Обложете тепсија (големина 35х25) со фолија па редете: тост леб, фил, салама, кашкавал, мешавина од краставица и пиперка, домат на кругови, тост леб, фил, салама, кашкавал, мешавина од краставица и пиперка, домат на кругови. најодозгора наредете тост леб.
- Прекријте со фолија, па ставете во фрижидер да отстои два часа.
- Потоа тргнете ја фолијата, поставете тацна од горе па брзо превртете ја тортата на тацнта. Тргнете ја и долната фолија па премачкајте го останатиот фил, односно украсете по желба со останатиот фил или со павлака.
- Тортата ставете ја во фрижидер и извадете ја непоредно пред да ја послужите.
Добар апетит!
Повеќе рецепти со производите на Пекабеско погледнете ТУКА
Повеќе рецепти на Gotvi.mk: