Мек француски леб  со лук – Осум векни од пола кило брашно

Мек француски леб  со лук – Осум векни од пола кило брашно

Направете вкусен француски леб со лук.

Состојки:

  • 500 гр. брашно
  • 1 сув квасец
  • 200 мл. топло млеко
  • 1 лажиче шеќер
  • 1 лажиче сол
  • 50 гр. маргарин
  • 1 јајце
  • 1 лажиче оцет
  • лук во прав

Подготовка:

  1. Се меси тесто така што се меша брашното со сол, изматено јајце и оцет, масло и квасец разматен со шеќер во млекото.
  2. Се меси тесто и се остава половина час да нарасне.
  3. Се дели на 8 дела, секоја топка се расукува и премачкува со растопен маргарин со лук во прав.
  4. Се витка ролат.
  5. Се редат сите 8 парчиња леб како ролат на плех со хартија и се премачкуваат со останатиот маргарин, па се печат половина час на 200 степени.

Прочитај Gotvi.mk рецепти:

Супер брз и вкусен домашен сос за хамбургер или пилешко

Многу вкусно – потпечена тава со пилешко месо и печурки

Кинеска кујна: Како да зготвите брокула со пилешко

Шарена тава со зеленчук и пилешко

Пилешко во кари сос

Пилешко со паста и песто сос

Одличен рецепт – Потпечено мешано месо со печурки

 

 

singlepost_text