Овој ручек ќе го обожавате!
Состојки:
- 1,5 кг свински врат
- морска сол
- бибер
- 50 гр сенф
- 1 кг компири
- масло
Начин на подготовка:
- Компирите излупете ги и исечкајте ги на кругови и држете ги барем 20 минути во ладна вода.
- Свинскиот врат посолете го, побиберете и истријте го со сенф. Компирите исцедете ги но не треба да ги сушите и да ги посолувате.
- Распоредете ги во сад за печење кој претходно сте го намастиле. Преку компирите наредете месо. Ставете да се пече 45 минути на 200 степени.
- Потоа извадете, месото свртете го, а компирите измешајте ги, па вратете го месото преку компирите, свретено од другата страна. Ставете да се пече уште 20 минути на иста температура, потоа извадете го месото, а компирите оставете ги да се печат уште десетина минути на 220 степени.
Добар апетит!