Брзо и вкусно: Карфиол со павлака

Брзо и вкусно: Карфиол со павлака

Брзо и вкусно јадење од карфиол…

Состојки:

  • 1 кг карфиол
  • 4 јајца
  • 300 гр кисела павлака Пекабела
  • 150 мл млеко
  • 100 мл масло
  • 1 лажичка сув зачин
  • 1 лажица брашно
  • 2 лажици презла
  • бибер
  • сол

Начин на подготовка:

  1. Карфиолот измијте го, исечкајте го на крупни цветови и обварете го во солена вода. Не треба да биде мек, процедете. Ставете во намастена тепсија или огноотпорен сад.

     

  2. Разматете јајца со павлака, млеко, масло. Додајте брашно и презла, зачини, добро измешајте и иставете преку карфиолот.

     

  3. Печете во веќе загреана рерна на 200 степени околу 30 минути. Пред крај тргнете ја фолијата па кратко запечете да добие убава боја.

Добар апетит!

Повеќе вести на Готви.мк:

Рости од компир

Шеф салата

Дресинг за Шеф салата

Таљатели со зеленчук

Пржена банана

Pad Thai со пилешко