Одличен рецепт за свинско месо на кинески начин.
Состојки:
- 100 гр ориз
- сол
- 2 лути пиперчиња
- 300 гр свинско филе
- малку цимет
- 500 гр брокули
- 2 лажици сусамово масло
- 1 лажица сусам
- 400 гр шампињони
- 2 лажици соја сос
Начин на подготовка:
- Ставете го оризот да се готви. За тоа време исчистете ги пиперките од семки и исечкајте ги на тенки ленти. Месото исечкајте го на коцки, посолете го и зачинете го со цимет. Брокулите исцепкајте ги на цветови.
- Загрејте масло во голема тава (не тефлонска), додајте пиперки и сусам. Ставете ги коцките месо и пржете со мешање. Додајте исчистени и исечкани шампињони. Додајте и брокули, малку вода и соја сос. Крчкајте околу 8 минути. Зачинете по желба со уште соја сос.
Добар апетит!