Вкусен растопен крем од индиски ореви, неверојатно песто од авокадо на крцкав вкусен леб. Згответе вегански крцкав сендвич и уживајте во оброкот.
Еве што ви е потребно:
Состојки:
- 190 г dmBio индиски ореви
- 100 г сладок компир
- 150 мл dmBio напиток од соја
- малку мелена куркума
- малку црвен пипер
- 1,5 чешне лук
- 10 г dmBio сенф
- 100 мл dmBio крем за готвење од овес
- малку dmBio црн бибер
- малку сол
- 1 врзоп магдонос
- 40 мл dmBio маслиново масло
- 4 лажици dmBio сок од лимон
- 1 авокадо
- 1 домат
- малку свеж спанаќ
- 2 кришки леб
- малку dmBio масло за пржење
- по желба: 1 лажица капарис
Начин на подготовка:
- За кремот, ставете 150 г. индиски ореви да отстојат во многу вода околу 2 часа (или да преноќат)
- За сосот од авокадо и магдонос потребни ви се исечкани ливчиња од магдонос, 40 г. индиски ореви, маслиново масло, 1/2 чешне лук, како и сок од лимон. Додадете ги во сад и блендирајте со рачен блендер. Излупете го авокадото, извадете ги семките и исечкајте го на коцки. Додадете го во смесата и зачинете со сол и бибер.
- Исечкајте го доматот на тенки парчиња.
- Двете кришки леб од едната страна намачкајте ги со масло за пржење. Од намачканите страни ставете ги во тава во која претходно сте ставиле масло и на среден оган внимателно загревајте ги додека не станат крцкави.
- Една од кришките намачкајте ја со пестото од авокадо и магдонос на непечената страна. Додадете ги доматите и малку спанаќ.
- Другата кришка намачкајте ја на неиспечената страна со кремот од индиски ореви.
- Поклопете ги една со друга, исечете ги на половина и сервирајте ги топли.
- По желба: Во мал сад со малку жешко масло пропржете капарис 2-3 минути. Внимателно извадете го капарисот од садот, исцедете го со кујнска хартиена крпа и сервирајте го на сендвичот.
Користени dmBio производи:
- dmBio индиски ореви, 150 г.
- dmBio органски сенф, 200 мл.
- dmBio крем за готвење од овес, 200 мл.
- dmBio масло за пржење, 750 мл.
- dmBio маслиново масло, 750 мл.
- dmBio куркума, 60 г.
- dmBio црн бибер, 70 г.
Повеќе информации за dm можете да најдете на нивната ВЕБ страница
ПРОЧИТАЈТЕ и рецепт за: