Брза и вкусна зимница…
Состојки:
- 5 кг пиперки
- 5 лажици оцет
- 1 лажица морска сол
- 1 главица лук
- листови целер
- 100 мл масло
Начин на подготовка:
- Пиперките испечете ги на плотна, исчистете ги и извадете ги семките. Потоа искинете ги и ставете ги на решетка да се исцедат најмалку еден час, а најдобро преку ноќ.
- Во длабок сад ставете масло, додајте пиперки и сол. Ставете во рерна и печете еден час, а пред крајот додајте оцет, целер и крупно сечкан лук. Пакувајте во стерилизирани тегли и добро затворете со метални капачиња.
- Теглите ставете ги во рерна на 90 степени 90 минути. Оставете ги во тука до наредниот ден, цел ден нека се ладат, па наредете ги на полици со останатата зимница.