Јајцата се секојдневен дел од нашата исхрана, добри се за појадок, вечера, ручек, некогаш мезе.
Тие имаат многу селен, фосфор и витамини Б2, Б5 и Б12. Имаат протеини кои 100 посто се користат во телото, како и витамин Д во составот.
Имаат колин, аминокиселина која соработува со фолната киселина и витаминот Б.
Имаат важна улога за мозокот, за противвоспалителни процеди на телото, за чистење на крвните жили.
Имаат лутеим и каротеноиди кои спречуваат катаракта и појава на молекуларна дегенерација на телото.
Прочитај повеќе Gotvi.mk рецепти:
Брза похована даска кога ќе се најават гости
ФОТО: Традиционална македонска даска
Омилената даска за мацкање на Влатко