Вкусно телешко месо – меко и сочно…
Состојки:
- 2 главици кромид
- 750 гр телешко без коски
- 2 лажици брашно
- 1 дл супа
- 1 дл бело вино
- сол
- бибер
- ловоров лист
- мајчина душица
- магдонос
- 2 лажици доматно пире
- 100 гр шампињони
Начин на подготоква:
- Во тава загрејте масло и ставете ситно сечкан кромид, кога малку ќе се пропржи додајте телешко исечкано на коцки. Динстајте 20 минути, па посипете со сечкан магдонос и брашно. Потоа ставете супа и бело вино и измешајте. Посолете, побиберете, ставете ловоров лист и мајчина душица и гответе поклопено на тивок оган 1,5 часа. Потоа додајте доматно пире и исечкани печурки, па гответе уште половина час.
Добар апетит!