Гурманска гибаница со мелено месо.
Состојки:
- 500 гр. кори за пита
- 500 гр. мелено месо
- 300 гр. кашкавал
- 5 јајца
- 1 лажица презла
- 1 кромид
- 0,5 дл. масло
- сусам, сол и бибер
Подготовка:
- Се сече кромидот ситно, се матат посебно 4 белки во снег, а во друг сад се соединуваат жолчките со месото и кромид, презла и зачини, како и рендан кашкавал.
- Се додаваат и белките и се меша да се соедини.
- Се делат корите на два дела.
- Се прска првата со масло и се става друга кора на неа во плех со масло. Се става фил, па трета кора.
- Така додека има кори и фил, се завршува со кора.
- Се премачкува со изматено јајце и се става сусам, се сече на коцки.
- Се пече на загреана рерна на 200 степени додека не порумени убаво.