Искористете ја сезоната на дињи и направете вкусен џем.
Состојки:
- 2 дињи
- 200 гр шеќер
- сок од 1 лимон
- 1 ванилин шеќер
Начин на подготовка:
- Дињите исечкајте ги на половини, исчистете ги од семки, излупете ја кората и исечкајте ги на коцки.
- Ставете ги коцките дињи во тенџере, додајте шеќер, лимон и ванилин шеќер. Гответе околу 45-50 минути во зависност која густина ја сакате.
- Непрекинато мешајте и со лажица отстранувајте ја пената. Врелиот џем ставете го во стерилизирани тегли, вратете ги во рерна еден час на 90 степени, потоа рерната исклучете ја и оставете ги теглите да преноќат. Наредниот ден затворете.
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Летина кујна“: