Готови додека трепнете – Ситни колачиња со гриз и шербет

Готови додека трепнете – Ситни колачиња со гриз и шербет

Направете ситни колачи со гриз.

Состојки:

  • 2 јајца
  • 1 шолја јогурт
  • 1 шолја масло
  • 2 шолји гриз
  • 2 шолји брашно
  • 20 гр. прашок за пециво
  • 1 ванилин шеќер и малку рендана кора лимон
  • + 1 шолја гриз
  • 500 гр. шеќер во прав за прелив
  • 4 шолји вода за прелив
  • ½ лимон и 1 ванилин шеќер за прелив

Подготовка:

  1. Се матат пенасто јајцата, се става ванилин шеќер и масло, јогурт и се меша.
  2. Се става брашно со гриз и прашок за пециво и се соединуваат двете смеси.
  3. Се прават од тестото топчиња кои се валкаат на гриз и се ставаат во подмачкан плех и се печат на 200 степени 15-20 миути.
  4. Се меша шеќер со вода и ванилин шеќер со кригови лимон, се загрева на оган и откако ќе се стопи шеќерот се полеваат готовите колачиња.

Поврзани вести на Gotvi.mk:

Брзи традиционални бомбици

Бомбици од пченица

Чоколадни топчиња што се топат во уста

Пченична каша

 

singlepost_text