Брзи и вкусни…
Состојки:
- 250 гр брашно
- 250 гр маргарин
- 1 лажичка сол
- 1 лажичка прашок за печиво
- 150-200 гр свежо кравјо сирење
- 1 јајце
- сланина Пекабеско
Начин на подготовка:
- Измешајте прашок за печиво, брашно и лажичка сол. Издробете 200 гр маргарин и додајте сирење. Сѐ измешајте во глатко тесто. Замотајте го во фолија и оставете го во фрижидер на два часа.
- Растегнете го тестото на од прилика половина сантиметар дебелина. Со чаша вадете погачици. Чашата ставајте ја на брашно секој пат пред вадење нова погачица.
- Со останатиот маргарин намастете ги калапите во плехот (не ставајте многу бидејќи и сланината ќе пушти маснотија). Ставете листови сланина во плехот околу секоја дупка, а во средина спуштајте погачици. Премачкајте ги со јајце и печете 12-15 минути на 220 степени додека не добијат убава златна боја.
Добар апетит!