Еве како најдобро да подготвите пита гибаница од готови кори.
Состојки:
- 1/2 кг тенки кори
- 200 гр сирење
- 3 јајца
- 100 мл млеко
- 200 мл јогурт
- 50 мл масло
- 2 лажици кисела павлака
- 1/2 прашок за печиво
Начин на подготовка:
- Издробете сирење, додајте јогурт, млеко, павлака, масло, прашок за печиво и разматени јајца. Сѐ добро изедначете. Плехот 30х20 добро намастете го.
- На дното ставете кора и добро притиснете ги рабовите на плехот. Другата кора раширете ја и згужвајте ја, па потопете во фил и ставете на дното.
- Редете една до друга, па повторно од горе уште еден ред. Покријте со кора и изгужвајте. Ако остане малку фил пропрскајте ја последната кора и пропрскајте ја со малку масло.
- Печете на 200 степени околу 50 минути.
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“: