Скандинавска мусака со риба и компири

Скандинавска мусака со риба и компири

Направете вкусна мусака на скандинавски начин.

Состојки:

  • 300 гр. компири
  • 3 главици кромид
  • 3 јаболки кисели
  • 750 гр. филети бела риба (ослич)
  • 2 лажици путер
  • 400 гр. кисела зелка
  • 4 јајца
  • 300 гр.кисела павлака
  • сол и бибер

Подготовка:

  1. Се вари компирот со лушпа 30 минути.
  2. Се лупи и сече на кругови и се сече и кромидот на кругови.
  3. Се сечат лупените јаболки на коцки.
  4. Се пржи рибата на масло на тава.
  5. Се загрева путер во шерпа и се пржи кромидот, па цедена кисела зелка и јаболките.
  6. Се загрева рерна на 220 степени.
  7. Се реди компир на плех, па зелка и кромид, јаболки и риба.
  8. Се става пак компир и се мешаат зачини со павлака и јајца, се става горе смесата и се пече на 200 степени 20 минути.

 

Повеќе вести на Готви.мк:

Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици

Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво

ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир

Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи

Полнет ананас со ориз и пилешко

Полнети печурки по најдобар рецепт

 

singlepost_text