Направете вкусна овошна торта.
Состојки:
- 6 јајца
- 10 лажици шеќер
- 2 ванила
- 12 лажици брашно
- 2 канчиња кисело млеко со 10 лажици шеќер
- 2 желатина
- јагоди, кајсии, банани, киви…
Подготовка:
- Се матат јајца со шеќер и се додава ванила со брашно.
- Се става во плех со брашно и се пече на загреана рерна на 160 степени 35 минути.
- Се лади и се прелива со киселото млеко измешано со шеќер.
- Се остава неколку часа во ладилник.
- Се украсува со овошје.
- За прелив се меша шолја ладна вода со желатин и се загрева кога ќе набабри да стане течно пак.
- Се прелива тортата лади и служи.
Прочитај повеќе Gotvi.mk рецепти:
Брза похована даска кога ќе се најават гости
ФОТО: Традиционална македонска даска
Омилената даска за мацкање на Влатко
Брзи домашни пирошки со зденка и маслинки
Пржени лепчиња – омилениот викенд вкус