Зеленчукот нема да се распадне и ќе се свари побрзо – Има мал трик

Зеленчукот нема да се распадне и ќе се свари побрзо – Има мал трик

Кога вариме зеленчук може да употребиме трик за да ја задржи бојата и да не се распадне при варењето, а воедно и побрзо да се свари.

Имено, ни треба само сода бикарбона.

Содата помага за зеленчукот при варењето да ја задржи бојата, а исто така и да ги елиминира силните мириси од него, да не се распадне и да биде побрзо готов.

Се става откако ќе зоврие водата, 5 минути пред да го ставите зеленчукот во неа.

Ставете лажиче или прстофат.

 

Прочитај повеќе Gotvi.mk рецепти:

Брза похована даска кога ќе се најават гости

ФОТО: Традиционална македонска даска

Омилената даска за мацкање на Влатко

Брзи домашни пирошки со зденка и маслинки

Брзо мезе за ненајавени гости

Највкусни интегрални грисини

Пржени лепчиња – омилениот викенд вкус

singlepost_text