Компири и печурки – одлична комбинација за вкусна чорба.
Состојки:
- 400 гр шампињони
- 1 главица кромид
- 1/2 кг компири
- 25 гр путер
- неколку листови мајоран
- 1 л бујон
- 75 гр намаз од свежо сирење со печурки
- сол
- крупно мелен бибер
Начин на подготовка:
- Печурките исечете ги на листови, а кромидот на коцки. Компирите излупете ги и исечкајте ги на коцки.
- Во лонец загрејте путер па продинстајте кромид. Потоа измешајте печурки и динстајте уште три минути.
- Додајте коцки компири, долијте бујон (или вода и сув зачин од зеленчук) па на средно силен оган гответе околу 15 минути (компирите да омекнат).
- Измиксајте ја чорбата со миксер, измешајте намаз од сирење, зачинете со сол и бибер, украсете за послужување со печурки и зачински билки.
Добар апетит!
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи