Направете вкусни турски ѓевреци.
Состојки:
- 700 гр. брашно
- 100 мл. млеко
- 2 јајца
- 2 лажици маслиново масло
- 1 лажица шеќер
- 1 шолја вода
- 20 гр. квасец
- 1 шолја сусам
- 100 мл. вода
- 2 лажици шеќер
- сусам
Подготовка:
- Се раствара квасец во вода со шеќер. Се матат јајца и се додава брашно, млекото и маслото.
- Се додава квасецот, се меси тесто и се остава да нарасне 40 минути.
- Се премесува и се дели на топки, се развлекува секоја и се прави како ролат, па се сече како ѓевреци.
- Се оставаат да нараснат.
- Се припрема сируп од врела вода и шеќер.
- Се премачкуваат сите ѓевреци, се става сусам и се редат во подмачкан плех, па се печат 25 минути.
Повеќе рецепти на Gotvi.mk: