Горе крцкави, внатре како памук: Турски ѓевречиња

Горе крцкави, внатре како памук: Турски ѓевречиња

Направете вкусни турски ѓевреци.

Состојки:

  • 700 гр. брашно
  • 100 мл. млеко
  • 2 јајца
  • 2 лажици маслиново масло
  • 1 лажица шеќер
  • 1 шолја вода
  • 20 гр. квасец
  • 1 шолја сусам
  • 100 мл. вода
  • 2 лажици шеќер
  • сусам

Подготовка:

  1. Се раствара квасец во вода со шеќер. Се матат јајца и се додава брашно, млекото и маслото.
  2. Се додава квасецот, се меси тесто и се остава да нарасне 40 минути.
  3. Се премесува и се дели на топки, се развлекува секоја и се прави како ролат, па се сече како ѓевреци.
  4. Се оставаат да нараснат.
  5. Се припрема сируп од врела вода и шеќер.
  6. Се премачкуваат сите ѓевреци, се става сусам и се редат во подмачкан плех, па се печат 25 минути.

Повеќе рецепти на Gotvi.mk:

Велигденски јајца со ружички

Фарбање јајца со памук

Офарбајте јајца со весници

7 техники за фарбање јајца

Сакате совршено пржени јајца?

 

 

singlepost_text