Направете вкусен Велигденски леб.
Состојки:
- 1 кг. брашно
- 1,5 шолји млеко
- 6 јајца
- 300 гр. путер
- 2 шолји шеќер
- 50 гр. квасец
- ½ лажички сол
- 150 гр. суво грозје
- 100 гр. кандирано овошје
- 50 гр. сецкани бадеми
- 3 кеси ванилин шеќер
Подготовка:
- Во топло млеко се раствара квасец, па откако ќе се активира се става во сад со четири шолји брашно, растопен путер, пенасто матени жолчки со шеќер, па матени белки со сол.
- Се замесува се убаво да нема грутки и се премачкува со путер од сите страни, па се става во ладилник преку ноќта тестото.
- Утредента се премесува со остатокот од брашното, се остава уште половина час, се става потоа внатре суво грозје со кандирано овошје и бадеми сечени.
- Се става целото тесто во подмачкан калап со путер и презла, па се остава да порасне над ивиците на садот.
- Се премачкува со јајце и се пече на загреана рерна на 200 степени околу еден час со повремено протресување на плехот.
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи
Полнет ананас со ориз и пилешко
Полнети печурки по најдобар рецепт