Мусака со мелено месо и тиквички – Рапсодија на вкусови во тава

Мусака со мелено месо и тиквички – Рапсодија на вкусови во тава

Направете вкусна мусака со тиквички и мелено месо, рапсодија на вкусови во една тава.

Состојки:

  • 500 гр. мелено месо
  • 1 главица кромид
  • 3-4 лажици доматно пире (опционо)
  • 3 тиквички
  • 1 морков
  • малку путер, сол и бибер
  • 2 јајца и кисела
  • пола млеко за прелив

Подготовка:

  1. Се динста меленото месо на масло со сечен кромид и сечен лупен морков.
  2. Додадете неколку лажици доматно пире (опционо)
  3. Се става сол и бибер.
  4. Се сечат лупените тиквички по должина и се редат на дно на тава за печење со малку масло, па се става меленото месо, па пак тиквички.
  5. Горе ставете смеса од 2 јајца и кисело млеко. Ставете и пармезан по желба.
  6. Се пече на 200 степени додека порумени се убаво.

 

Повеќе вести на Готви.мк:

Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици

Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво

ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир

Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи

Полнет ананас со ориз и пилешко

Полнети печурки по најдобар рецепт

singlepost_text