Како од пекара: Домашен бурек со сирење од готови кори

Како од пекара: Домашен бурек со сирење од готови кори

Направете домашен и вкусен бурек како од пекара, но за кратко време.

Состојки:

  • 500 гр. кори за пита
  • 300-400 гр. сирење
  • 250 мл. вода
  • 125 мл. масло

Подготовка:

  1. Се згарева рерна на 200 степени, а се премачкува округол плех за бурек со масло.
  2. Се мешаат водата и маслото во еден сад.
  3. Ако сирењето не е доволно солено, ставете му сол.
  4. Се двојат две кори, се става едната на дното, а другата ќе биде за најгоре.
  5. Останатите кори се делат на 4 дела, се зема една по една кора, се редаѕ малку згужвани една на друга, па измеѓу секоја се става 2-3 лажици смеса од вода и масло и кога ќе истрошите една четвртина, ставете сирење.
  6. Така додека има фил и кори.
  7. Се става последната кора горе и се прелива со остатокот вода и масло и се пече да порумени.

Добар апетит!

Повеќе вести на Готви.мк:

Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици

Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво

ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир

Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи

Полнет ананас со ориз и пилешко

Полнети печурки по најдобар рецепт

 

singlepost_text