Направете домашен и вкусен бурек како од пекара, но за кратко време.
Состојки:
- 500 гр. кори за пита
- 300-400 гр. сирење
- 250 мл. вода
- 125 мл. масло
Подготовка:
- Се згарева рерна на 200 степени, а се премачкува округол плех за бурек со масло.
- Се мешаат водата и маслото во еден сад.
- Ако сирењето не е доволно солено, ставете му сол.
- Се двојат две кори, се става едната на дното, а другата ќе биде за најгоре.
- Останатите кори се делат на 4 дела, се зема една по една кора, се редаѕ малку згужвани една на друга, па измеѓу секоја се става 2-3 лажици смеса од вода и масло и кога ќе истрошите една четвртина, ставете сирење.
- Така додека има фил и кори.
- Се става последната кора горе и се прелива со остатокот вода и масло и се пече да порумени.
Добар апетит!
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи
Полнет ананас со ориз и пилешко
Полнети печурки по најдобар рецепт